Asbestinventarisatie:

Een asbestinventarisatie is verplicht indien u werkzaamheden laat uitvoeren in bouwwerken die zijn gebouwd voor het jaar 1994. Voorafgaand van de werkzaamheden in het desbetreffende bouwwerk, is het noodzakelijk om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een daarvoor gecertificeerd inventarisatiebedrijf. Er bestaat een mogelijkheid dat in het bouwwerk of object, asbest aanwezig is die voorafgaand van de werkzaamheden dienen te worden gesaneerd. Het onderzoek geeft inzicht in de aanwezigheid van asbesthoudende toepassingen en in de locaties waar asbesthoudende toepassingen zich bevinden.

Het is van belang dat voorafgaand goed wordt bepaald wat het doel van de asbestinventarisatie is, en welke werkzaamheden er uitgevoerd dienen te worden. Asbesthoudende toepassingen kunnen zich tevens in de constructiedelen van het bouwwerk bevinden, om dit te kunnen bepalen dient mogelijk destructief onderzoek verricht te worden, hierbij worden tijdens het onderzoek verdachte locaties open gemaakt om dit te kunnen bepalen.

De waarnemingen en andere verkregen gegevens die noodzakelijk zijn voor het kunnen opstellen van een geschikt rapport, worden tijdens de inventarisatie geregistreerd. De bevindingen van de inventarisatie worden vastgelegd in een rapportage die na afronding van het onderzoek wordt aangeleverd.

Wij denken graag met u mee en zullen tijdens de aanvraag gerichte vragen stellen om de scope van de inventarisatie te bepalen.


Lucht-risicobeoordelingsonderzoek conform de NEN 2991:

Er bestaat een mogelijkheid dat tijdens een asbestinventarisatie een risicovolle situatie (bijv. beschadigde niet hecht-gebonden asbesttoepassingen) wordt geconstateerd. Wij zullen in eerste instantie indicatieve kleefmonsters nemen. Deze werkwijze wordt gehanteerd om te bepalen of er een verontreiniging met asbestvezels aanwezig is in het bouwwerk. De desbetreffende opdrachtgever wordt direct op de hoogte gesteld van de bevindingen en wordt ingelicht dat de ruimte afgesloten moet worden en de ruimte niet meer betreden mag worden totdat duidelijk is tot waar de verontreiniging zich bevindt.

Indien na analyse door een geaccrediteerd laboratorium blijkt dat er een verontreiniging aanwezig is in het bouwwerk wordt een aanvullend onderzoek conform de NEN 2991 aanbevolen, dit om het actuele en potentiële blootstellingsrisico vast te stellen door middel van het nemen van lucht- en kleefmonsters.

Aangezien aanvullende Lucht-risicobeoordelingsonderzoeken per situatie verschillend zijn, zullen wij voorafgaand een plan van aanpak opstellen waarin de benodigde kleef- en luchtmonsters worden bepaald, het plan van aanpak zal voorafgaand worden aangeleverd en toegelicht.


Validatieonderzoek conform de SCI-548:

Bij het opstellen van een asbestinventarisatierapport worden de verzamelde gegevens ingevoerd in de applicatie van Ascert. Nadat alle gegevens zijn ingevoerd wordt de asbesthoudende bron automatisch ingedeeld in een bepaalde risicoklasse. Ascert beheert in opdracht van het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid de Stoffen Manager Asbest Risico Techniek, kort gezegd SMA-rt.

In sommige gevallen is het mogelijk om de vastgestelde risicoklasse te verlagen door middel van het uitvoeren van een validatie onderzoek. Een validatiemeting kan namelijk de doorlooptijd van een project, alsmede de kosten aanzienlijk doen verminderen. Deze onderzoeken worden uitgevoerd conform de SCI-548 waarin de richtlijnen staan opgenomen omtrent een validatieonderzoek.

Indien blijkt dat er toepassingen aanwezig zijn die in aanmerking komen voor een validatie en dit ook financieel rendabel genoeg is, wordt dit toegelicht en geadviseerd bij aanlevering van de rapportage.


Beheersplan & meterkastkaart:

Asbesthoudende toepassingen die geen direct risico vormen voor de gebruiker(s), eigenaar(s) of huurder(s) van het bouwwerk of object zijn niet verplicht om direct te laten saneren. Om een asbestveilige en beheersbare situatie te creëren bestaat de mogelijkheid om een asbestbeheersplan en/of meterkastkaart op te laten stellen. Een asbestbeheersplan beschrijft de maatregelen die genomen moeten worden om de situatie veilig en beheersbaar te creëren en te houden.

De meterkastkaart kan dienen om gebruikers op de hoogte te brengen van de locatie waar het asbesthoudend materiaal zich bevindt. Tevens is de jaarlijkse monitoring onderdeel van een beheersplan, dit om de situatie te monitoren en onder controle te houden.


Chroom-6 onderzoek:

VIM Advies B.V. heeft ruime ervaring in onderzoeken met betrekking op Chroom-6 en andere zware metalen die zijn toegepast in verflagen, coatings of andere toepassingen. De zware metalen werden in het verleden vaak toegepast om bijvoorbeeld roestvorming te voorkomen. Uit ervaring is naar voren gekomen dat verflagen met een felle kleur zoals rood, oranje en geel vaak hoge waardes aan Chroom-6 Mg/Kg bevatten. Door middel van het uitvoeren van een inventarisatie brengen wij locaties in kaart waar onderdelen en/of objecten aanwezig zijn die Chroom-6 houdende verflagen of coatings bevatten. 

Bij het uitvoeren van bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden aan materiaal waarop chroom-6 houdende verf is aangebracht, kan er mogelijk chroom-6 houdend stof of deeltjes vrijkomen. Bijvoorbeeld bij het verwijderen van verflagen door middel van het demonteren, schuren, slijpen of lassen. Tijdens deze werkzaamheden kun je met de kankerverwekkende deeltjes of stof in contact komen en dit mogelijk via de luchtwegen inademen.

Wettelijk gezien zijn eigenaren en werkgevers verplicht om werknemers te beschermen tegen schadelijke stoffen. Hierdoor is het benodigd om vooraf in kaart te brengen of er schadelijke stoffen aanwezig zijn in onderdelen waaraan werkzaamheden worden uitgevoerd.

Op staal en of hout is regelmatig een verflaag of coating aanwezig. Hierin kunnen chroom-6 verbindingen voorkomen. Deze chroom-6 verbindingen zijn, ongeacht welke verbinding, kankerverwekkend. VIM Advies B.V. werkt tevens samen met een onafhankelijke partij die een beoordeling (EURAL codering) kan uitvoeren en hiermee bepalen of materialen daadwerkelijk als Chroom-6 houdend afval afgevoerd dient te worden. Aan de hand van verzamelde gegevens tijdens het onderzoek kan een berekening worden uitgevoerd, hierbij wordt bepaald hoeveel procent van de totale afvalstroom (product en toepassing) uit kankerverwekkende stof bestaat. Indien dit onder een bepaalde grens blijft kan het object als regulier afval worden afgevoerd.


Projectmanagement/begeleiding:
Indien het wenselijk is bestaat de mogelijkheid om begeleidingen te laten uitvoeren met betrekking op complexe saneringen binnen de aangeboden diensten van VIM Advies B.V.

De mogelijke werkzaamheden kunnen de volgende aspecten omvatten:
•  Opstellen van kostenramingen;
•  Aanvragen van diverse offertes;
•  Beoordelingen werkplannen;
•  Beoordelingen vrijgave documenten;
•  Projectbezoeken waarbij controles worden uitgevoerd conform wet- en regelgeving;
•  Het voeren van voortgang overleggen met uitvoerende firma’s;
•  Opstellen van dagrapporten met bevindingen die zijn geconstateerd;
•  Toezicht en aansturing op de wettelijke eindcontroles;
•  Nazorg.